Det MÅ være Danmarks smukkeste vandretur!
Startpunkt: Møns fyr, Fyrvej, 4791 Borre
Slutpunkt: Jydelejet, Langebjergvej 1, 4791 Borre
Græsset er lækkert grønt her på det østlige hjørne af Møn, hvor vandreturen starter denne dag. Det er ikke til at se det lige der, men inden længe går vi på det som MÅ betegnes som ”Danmarks smukkeste vandretur”, hvor Møns Klint, skoven og bakkerne på det høje Østmøn viser os det ene ”natur-maleri” efter det andet.
Vi starter ved det smukke mønske fyr lidt nede i niveau – ”kun” 15 meter over vandet ved Møns østligste punkt. Vi går ad den fine vandresti på vej mod et af Danmarks mest besøgte naturseværdigheder, som har 300.000 besøgende årligt. Og det kan man godt forstå!
Stigningen på ruten er i starten begrænset, men der er smukke views overalt – og lige meget hvor vi kigger hen, viser det smukke bakkede landskab sig fra sin flotteste side – og vi er kun lige startet turen!
Man kan fornemme at noget større og endnu mere fantastisk er i vente, efterhånden som vi kommer tættere på den smukke Klinteskov med de store majestætiske bøgetræer placeret helt ud til kanten af klinten.
Vandreturen som vi tager denne dag er ca. 7 km lang og vores slut-destination er Jydelejet på klintens ”anden side”. Jydelejet er en blød afrundet dal, som sammen med Møns Klint er med blandt de 15 steder i den danske Naturkanon.
Men tilbage til turen… Der går ikke lang tid, før den milde stigning i starten af ruten forvandles til noget, som kræver noget mere af lungerne og konditionen. Åndedrættet øges, mens vi bevæger os ind i skovbrynet, som med det samme lægger en speciel stemning og ro over landskabet. Herfra går det endnu mere opad – og efter ca. 3 km ender vi på klintens populære ”midte”, hvor også GeoCenter Møns Klint er placeret. Har kan man opleve ”Danmarks fødsel” og tage på en 70 mio. tidsrejse med fortællingen om hvordan klinten opstod og meget mere.
Ved Geocentret finder man også trappen ned til stranden, som med sine 497 trin kan virke som en stor mundfuld. Men det er bestemt ”sliddet” værd at gå et smut ned ad trapperne og opleve den majestætiske klint nedenfra.
Efter en tur ned og op ad tapperne (hvis konditionen er til det 😊) går turen videre mod nord langs toppen af klinten. På det næste stykke mødes man af det ene fantastiske syn til klinten efter det andet, og det er her klintens skønhed virkelig folder sig ud og instagram-momentet skal foreviges.
Efter ca. 3 km’s gåtur fra Geocentret (og de 497 trin) nås dalen ”Jydelejet”, og det er som om, at roen – som kontrast til de dramatiske skrænter – vender tilbage. Området, som ligger ”bagved” klinten er specielt kendt for sine mange forskellige og sjældne planter – og så er det også her, at du kan komme endnu tættere på himlen. Ved jydelejet finder du nemlig Aborrebjerget, som med sine 143 meter over havet er Møns højeste punkt – og et af de højeste punkter i Danmark. Her får man et fantastisk kig ud over Møn og den smukke natur. Et andet af de meget populære Instagram-punkter i området…
For enden af jydelejet finder I igen offentlig vej, hvis I ønsker at sætte cykler eller lignende der, inden I starter på ruten ved fyrvej (ca. 6 km fra Jydelejet). Har I ikke denne mulighed – kan I i perioden 1/5 til 1/10 2020 tage busnr. 678 mod Klintholm Havn (bed buschaufføren om at sætte jer af så tæt på Møns fyr som muligt – herfra har I 1 km på gåben tilbage til startstedet ved fyret). Husk at tjekke rejseplanen for at tjekke afgangstiderne for busnr. 678 mod Klintholm Havn.
Hvis benene er til det, er det selvfølgelig muligt at gå samme tur tilbage til fyret, eller finde alternative ruter gennem skoven.
Alternativ rute fra fyret til Jydelejet: i stedet for at gå både op og ned ad trapperne ved Geocentret kan man fortsætte til venstre, når man kommer ned til stranden. Efter ca. 1 km’s vandretur i sten på stranden, kommer I til en trappe som kan tage jer op til skoven igen, hvor I kan fortsætte til højre mod Jydelejet.
Flere naturoplevelser og seværdigheder.
I kan se en liste med nogle af de mest populære naturoplevelser og attraktioner på Møn her.