Møn – en ø af oplevelser!

Har du ikke allerede været på Møn, så kan du godt glæde dig. Møn er et fantastisk sted, og der er noget at se for alle.

Turismen har blomstret og øget antallet og forskelligheden af de mange spisesteder, butikker, gallerier, aktiviteter og oplevelser på øen. Der findes mange unikke og finurlige steder, og uanset om man er til querky keramik eller blomstrende bondeidyl, har alle mulighed for at finde sit særlige yndlingssted.

Helt overordnet er det især naturen, der gør øen unik, og i 2017 fik Møn tildelt titlen som Danmarks første UNESCO Biosfæreområde! Dette skyldes bl.a. beboernes engagement for at værne om både natur og kultur, og at forvalte disse bæredygtigt nu og fremover. Der sås blomster til de nu truede bier, samtidig med at der også skal være plads til landbruget.

Biosfæreområdet dækker både landet, vandet og himlen – Møn og Nyord har nemlig også fået tildelt Nordens første Dark Sky certifikat! Omgivet af den mørke Østersø, er himlen over området nemlig så lidt lysforurenet, at man med det blotte øje bl.a. kan se vores egen galakse Mælkevejen. Det har man længe ikke kunnet i det meste af Danmark såvel som Europa, fordi vores byer kaster så meget lys, at nattemørket forplumres. De fleste overraskes over nattehimlen, når de kommer til området – og vi anbefaler i høj grad at tage ud i natten, og kigge på stjernerne!

Naturen er man stolt over på Møn, og og man er især stolt over øens hovedattraktion Møns Klint.
De hvide kridtskrænter troner op over havet, som har en helt særlig nærmest sydlandsk farve. Man kan ikke besøge øen uden at have slået vejen forbi noget af Danmark smukkeste natur – og det vil du heller ikke fortryde. Selv for bymennesker uden særlig interesse for the great outdoors er området ved Klinten en åbenlys naturperle. Det tager pusten fra én at stå i over 100 meters højde og skue ind i den smukke bøgeskov, ned ad de dramatiske skrænter og ud over det øjensynligt endeløse hav. Hvis du ikke finder det smukt, anbefaler vi indlæggelse 🙂

På Klintens primære udgangspunkt ligger også GeoCentret, som med naturhistoriske udstillinger fortæller om områdets tilblivelse og de mange væsener som engang levede her – for eksempel dinosaurer. GeoCentret har formået at gøre geologi og forhistorisk natur til noget spændende for både børn og voksne gennem deres interaktive og digitale udstillinger. Glem kedelige plancher – her bliver man som gæst opfordret til selv at være aktiv.

Der er masser af muligheder for også at være aktiv på eksempelvis cykel eller med vandsport i området. Mountainbike er en yndet fritidsaktivitet, og det udfordrende terræn giver mange blod på tanden… Der afholdes flere løb, cykelløb, duatlons og triatlons ved Klinten, hvor både de mere og mindre trænede konkurrerer på udholdenhed og hurtighed… Prøv bl.a. en guidet mountainbiketur, hvor du kommer helt tæt på klinten, samtidig med at guiden fortæller indlevende om områdets historie.

Du kan også snøre vandreskoene og gå gennem skoven ad den kuperede kystlinje fra de højeste klinter til det hyggelige Liselund park ikke mange kilometer væk. Stedet tillader rig mulighed for en hyggelig picnic i det grønne og en fin gåtur i parken, der ligger ud til skov og vand. Liselund er storslået i lille format, og er med sin magiske charme bestemt et besøg værd.

Hvis du har gået denne smukke rute fra Klinten til Liselund, er du alligevel i gang med en af Camønoens vandreetaper – så hvorfor ikke gå videre? Camønoen er en næsten nystartet vandrerute, der går rundt på hele Møn, Bogø og Nyord. Navnet er, som du nok har gættet, et spin-off af den berømte pilgrimsrute Caminoen i Spanien. Ruten er nu en del mindre, men Camønoen har alligevel 175 kilometer at byde på. På nogle af etaperne kan man søge ly i et shelter – ofte med vandudsigt – og tilberede sin mad over bål. Hvis du er knapt så spejderagtigt anlagt, findes mange Bed & Breakfast steder med blødere senge og mere civiliserede toiletforhold fordelt over hele øen.

Uanset om du er på gåben, på cykel eller i bil, bør du tage en tur til den lille ø Nyord, der ligger i forlængelse af det smukke Ulvshale på Møn. Her er en helt speciel stemning af ufortravlet fortid – blandt andet fordi man ikke må køre i bil i landsbyen! Nyord by er et gammelt fiskerleje og lodsplads, hvor de søkyndige beboere før i tiden hjalp skibe sikkert igennem det lumske farvand mellem Sjælland, Møn og Nyord. Man parkerer sin bil ved indgangen til byen, og det er hyggeligt at gå byen rundt og se på de gamle huse med stokroserne langs murene og forbi den lille ottekantede kirke.

Hvis du bliver sulten, kan du slå vejen forbi restaurant Lollesgaard, som tilbyder traditionel dansk mad serveret i den rette ’mormor’-atmosfære – lige i øens ånd. Hvis det er godt vejr, er der hyggelige siddepladser udenfor. Hvis du er til en lidt lettere frokost, kan du også spise i det spændende Noorbohandelen, som dog primært er kendt som specialitetsbutik inden for spiritus. Her kan man helt unikt købe spiritus i løsvægt! Noorbohandelen importerer spændende spirituosa fra hele verden, og sælger specialiteter fra lokalområdet – i butikken kan du blandt andet købe meget lækker sennep fra Nyords egen sennepsmølle. Noorbohandelen har siden 2011 også været repræsenteret i Torvehallerne i centrum af København, og er i den grad oppe på beatet når det kommer til viden om spiritus og inspiration til dit barskab.

På både Nyord og fordelt over hele Møn finder man spændende gallerier og arbejdende værksteder med eksempelvis kunsthåndværk, keramik og smykker. Det er som oftest små, hyggelige indretninger der emmer af ejernes egen særlige æstetik, med en stemning som smitter. Du kan gå på opdagelse i ting du aldrig før vidste, at du havde brug for, eller gå på målrettet jagt efter din favoritkunst.
Hos Liza’s Gallery i Stege kan du købe interessant og farverig billedkunst af ejerne Liza Krügermeier og Rupert Sutton, foruden skiftende udstillinger af internationale kunstnere. Galleriet ligger i midten af Stege på farverstræde, som er en hyggelig lille vej med bindingsværkshuse og stokroser. Indenfor i galleriet er der hyggeligt og uformelt.

Er du mere til at få pirret smagsløgene i stedet for at bruge synssansen, så kan det anbefales at tage på opdagelse efter nogle af de mange lokale madvarer som produceres på øen. Nogle steder kan man købe et samlet udvalg af de lokale specialiteter, men det er også sjovt at besøge selve producenterne, og se hvor råvarerne kommer fra. Møn Is er et hyggeligt for eksempel et hyggeligt bekendtskab, hvor man kommer rigtigt på landet, og får lov at hilse på de køer som producerer den økologiske mælk og fløde til de mange lækre is-varianter. Efter en tur i staldene kan du selvfølgelig købe din favorit-is i gårdens butik – det er ærligt og uprætentiøst fødevarekendskab!

Er sulten større end hvad is og lokale fødevaresmagsprøver kan klare, så er der rig mulighed for at besøge nogle af øens mange gode caféer og restauranter, som tilbyder alt lige fra friske frokostanretninger til seriøse slagterbøffer – eller hvad med lækker sushi? Udbuddet er utrolig stort på øen, og der burde være noget for enhver smag.  En af de mest anmelderroste spisesteder er café David’s, som er en dansk/fransk inspireret café kendt for sine friske råvarer, gode håndværk og lækre anretninger. Prøv for eksempel deres lækre tapasanretning eller lækre sandwiches.

Du er nu blevet præsenteret for en brøkdel af alt det, som Møn har at byde på.
Vil du ha’ endnu mere info om oplevelser, kan du se 50 af øens fedeste oplevelser HER.

God fornøjelse!